L’Ateneu

El passat 16 de febrer diverses individualitats afins vam donar el pas i okupàrem una antiga seu bancària abandonada, ubicada al barri de Cerdanyola, a la ciutat de Mataró. El nostre objectiu és crear un Ateneu Anarquista, amb el que busquem generar un punt de trobada entre companyes i gent del barri, en el que poguem cobrir totes les necessitats polítiques que se’ns plantegen, i, a la vegada, organitzar-nos per a fer front a les problemàtiques del nostre dia a dia.

El sistema capitalista en el que ens veiem inmerses genera una constant desigualtat. La major part de la riquesa s’acumula en mans d’una minoria, mentres es condena a la miseria a la resta de la població mundial. L’explotació de l’home per l’home és el mecanisme que fa girar la roda del capitalisme. La participació en la presa de decisions i la gestió de qualsevol aspecte de la nostra vida són delegades als professionals de la política, perdent així qualsevol capacitat de decidir.

El circ que crea la democràcia ens transforma en subjectes passius cridats cada quatre anys a depositar una papereta dins d’una urna com a únic mètode d’incidir en la societat a la que formem part. D’aquesta manera oblidem que existeixen altres formes de fer les coses, perdem la noció de responsabilitat sobre el que passa al nostre voltant i, en definitiva, estem mancades de perspectiva i capacitat d’imaginar altres formes d’organització social, com és la que ens proposa l’anarquisme on el que es busca és la horitzontalitat i la participació activa de les persones en la gestió i la presa de decisions que afecten a la seva pròpia vida.

Durant els últims anys ens trobem dins una de les crisis més dures que el sistema capitalista ha atravessat. Sense entrar en una anàlisi sobre la naturalesa d’aquesta, el que sí que podem extreure’n és que la crisi ha estat l’eina del sistema per a reajustar la distribució de la riquesa, que es concentra de nou en mans dels poderosos. L’anomenada ‘nova classe mitja’, sorgida durant els anys de bonança de les dues últimes dècades veu com, en un obrir i tancar d’ulls i després del col·lapse del crèdit il·limitat, tot el seu poder adquisitiu s’ha reduït a res, degut a l’endeutament promogut per l’Estat i el sistema financer. D’aquesta manera, es redueixen els salaris, es produeixen acomiadaments massius, la bombolla immobiliària estalla i amb ella cau el motor econòmic del país, milers de cases són embargades pels bancs, s’inicien els desnonaments, etc.

La política de retallades que s’adopta amb l’esclat de la crisi porta intrínseca la caiguda de l’Estat del Benestar, promogut durant la segona meitat del segle XX. Així mateix es posa de manifest la seva debilitat i el caràcter fictici d’aquest ja que darrere de l’objectiu de la suposada “cobertura” de les necessitats de la població, s’amaga el seu valor estratègic com a garantia de la pau social i de la constant submissió i dependència de les persones vers aquest. Aquesta pau social també ha permès a l’Estat endinsar-se cada vegada més en aspectes de la nostra vida quotidiana, controlant àmbits que semblaven inaccessibles, regulant les nostres relacions mitjançant les ordenances del civisme o lleis com la nova Llei de Seguretat Ciutadana i provocant així que la gent perdi la capacitat d’organitzar-se i de creure que nosaltres mateixes podem incidir en les nostres vides; la pèrdua total de l’esperit de resistència davant aquesta intrussió en el nostre dia a dia, així com la cultura de lluita com a motor de canvi social.

Si bé en aquests últims anys hem observat un creixement general del descontentament produït per l’atac constant de l’Estat i la Banca, que ha provocat que la gent surti als carrers i existeixi un punt de conflictivitat social, aquesta s’ha vist troncada per l’aparició de moviments reformistes que han aconseguit reconduir-la cap a l’àmbit institucional. L’aparició dels “nous partits salvadors” no ha fet més que perpetuar i reforçar les vies democràtiques d’explotació, opressió i misèria a les que ens tenen acostumades.

Mentres que la història està plena d’exemples de resistència al marge de les imposicions de l’Estat, nosaltres percebem que actualment hi ha un buit generalitzat en aquest aspecte, ja que considerem que existeix una mancança de referents actuals de lluita rupturista al marge de les institucions, possiblement generat per la pèrdua general de consciència i de cultura de lluita.

Nosaltres creiem que el canvi no pot sorgir de dins del sistema, de les institucions ni de partits polítics, doncs considerem que el canvi es genera creant una nova forma de relacionar-nos no basada en el poder, l’autoritat ni la submissió, sinó que provingui de pràctiques concretes basades en la solidaritat, el suport mutu i les relacions d’igual a igual, així com una forta consciència de lluita, d’oposició al poder i una perspectiva de destrucció del sistema així com del seu règim democràtic.

L’okupació d’aquest Ateneu intenta ser un gra de sorra més dins del conjunt de projectes de resistència i lluita antiautoritària que s’expandeixin al llarg del món.

La nostra aposta és la de crear un espai on les relacions socials siguin diferents i on siguem nosaltres qui determinem el funcionament, sempre al marge de les institucions i de les diferents imposicions a les que estem sotmeses continuament. D’aquesta manera intentarem fer d’aquest espai un constant focus de resistència, que promogui la cultura llibertària, materialitzant la pràctica real de les nostres vides i impulsant l’organització horitzontal entre nosaltres i les persones del nostre voltant.

Volem fer d’aquest espai un espai d’aprenentatge constant, formació i trobada, un lloc on hi hagi  cabuda per a diferents projectes basats en les idees i pràctiques anarquistes, on sigui possible crear llaços d’unió entre companyes per així fer-nos més fortes.

                                                                  a Cerdanyola (Mataró), 31 de Maig del 2015.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s